top of page
Natural Soap and Flowers_edited.jpg
Houten ladenkast

Moeder en baby

Als zelfstandige vroedvrouw in de thuiszorg, kom ik je zwangerschap en kraamperiode aan huis opvolgen.  

In praktijk betekent dit dat we je kunnen begeleiden bij een kinderwens, een zwangerschap kunnen vaststellen en medisch opvolgen, de bevalling uitvoeren en medische opvolging kunnen bieden nadat de baby geboren is. 

​ Op dit moment gaan mama's na de bevalling sneller naar huis en wordt er verwacht dat iedere mama bij ontslag thuis verder wordt opgevolgd door een vroedvrouw.

Hiervoor werk ik met 4 vroedvrouwen samen onder de naam "Poldervroedvrouwen" klik hier voor meer informatie.

Zwangerschap

Zwanger groen takje.jpg

Als zelfstandige vroedvrouw in de thuiszorg, kom ik je zwangerschap aan huis opvolgen. Samen met de gynaecoloog en andere zorgverstrekkers zorgen we ervoor dat je zwangerschap zo goed mogelijk verloopt. 

Op een consultatie

Zwangerschapsvaststelling, gewichtscontrole, bloeddrukcontrole, urinecontrole, suikertest (of andere bloedafnames indien nodig), controle ligging en harttonen van de baby, algemeen gevoel van onbehagen en tips rond ongemakken en klachten

 

Individuele- of groeps informatiesessies: Voorbereiding bevalling, informatie rond borstvoeding en/of flesvoeding en de eerste dagen na de bevalling.

Kraamtijd

Na jouw bevalling bied ik ondersteuning aan bij de zorg voor jou en jullie baby. Na het ontslag in het ziekenhuis kom ik binnen de 24 u langs. Dit zowel na een kort ziekenhuisverblijf als na een standaard ziekenhuisverblijf. Tijdens deze huisbezoeken controleren we mama (bloeddruk, bloedverlies, baarmoeder, wondheling/hechting, zorg na keizersnede, welbevinden,...) en baby (hielprik, gewicht, lengte, navel, slapen, huilen,...)  en geef ik tips en ondersteuning bij mogelijke ongemakken.

Kraamtijd.jpg

Ik begeleid jullie graag bij het geven van borstvoeding, maar ook als je voor flesvoeding kiest, help ik je graag op weg. Na dag vijf plannen we de huisbezoeken samen in naar jullie noden. Als vroedvrouw kan ik tot 10 maal zelfstandig langskomen bij je thuis tot één jaar na de geboorte. Indien nodig, kan ik nog meer langskomen op voorschrift van een arts. Maak dus gerust een afspraak als je graag nog eens het gewichtje van de baby wil controleren, vragen hebt over anticonceptie, wil starten met vaste voeding of terug aan het werk gaat...

Borstvoeding

bv.jpg

Wil je graag borstvoeding geven, dan ondersteun ik je graag  met praktische tips en adviezen aangepast aan jouw situatie.
Als vroedvrouw ben ik opgeleid om een normale borstvoeding te begeleiden (voorbereiding/informeren, aanlegtechnieken, verschillende houdingen, stuwing, slapen,...). 

​Moet je terug aan het werk en/of wil je graag afbouwen, dan begeleid ik je hier graag bij.  In geval van een meer complexe situatie, werk ik samen met mijn collega lactatiekundige.

Als het moeilijk loopt

Als perinataal counselor (perinataal is ruim gezien de periode van zwangerschap, bevalling en  kraamtijd) hecht ik veel belang aan het psychosociaal welbevinden van alle leden van het jonge gezin. De komst van een baby brengt veel veranderingen met zich mee. Al tijdens de zwangerschap worden je zintuigen op scherp gezet. Deze verhoogde sensitiviteit zorgt ervoor dat je sneller  signalen van je baby kan opvangen, maar ook dat je sneller kan reageren op een mogelijk 'gevaar'. zetel_6.jpg

Een mogelijk nadeel hiervan is dat je sneller overprikkeld kan geraken. Situaties die we normaal de baas zijn, kunnen je hierdoor overvallen. Daarnaast verandert er ook veel voor jezelf en je omgeving, partners worden  ouders, ouders worden grootouders, prioriteiten veranderen. Je gaat op zoek naar een nieuw evenwicht... Deze zoektocht verloopt niet altijd even gemakkelijk.
Wil je graag een afspraak voor een luisterend oor, boek dan een afspraak onder 'Twijfels en stress'.  (€45 per consultatie)

De komst van een kindje is voor de meeste moeders een blije gebeurtenis, maar gaat soms ook gepaard met zorgen en twijfels, zoals …

  •  Twijfels over de ontwikkeling van je kindje, je moedergevoel, slapen, …

  • Je voelt je wat verloren of eenzaam en ervaart soms paniek of angsten.

  • Er zijn onverwachte gebeurtenissen geweest tijdens de zwangerschap en/of bevalling die je nog steeds bezig houden. 

  • Je voelt je wat verloren en vindt het moeilijk om een evenwicht te vinden in je moederschap, relatie(s) en eigen tijd.

Deze begeleiding wordt aangeboden onder de vorm van een consultatie op de praktijk of een huisbezoek. 

bottom of page